středa 26. února 2014

Příkrmy: Hlavně když jí chutná

Můžete začít s příkrmy, oznámila nám doktorka na kontrole po čtvrtém měsíci. Nakonec jsme začali až po čtrnácti dnech. Jako první Sárinka ochutnala mrkvičku, připravenou doma, uvačenou v menším množství vody a rozmixovanou do hladké kaše. Ani mě nenapadlo, dát jí to do lahvičky a automaticky jsem zkusila, jestli zvládne jíst ze lžičky.

Zvládla to. Zdá se, že jak jde o jídlo, nemá Sára problém. Zhruba po deseti dnech mrkvičky, jsem se dozvěděla, že by bylo lepší chutě střídat po kratších intervalech. Zkusila jsem tedy dýni, která měla také úspěch. Za to květák byl totální propadák. Takže jsem opět vyrukovala s mrkvičkou, abych jí utišila. Po pár dnech jsem se opět odvážila zkusit něco nového. Tentokrát jsem šla do kombinace cuketa s bramborem, no na mrkvičku to nemělo, ale papala to.
První mrkvička a hned to zkouší sama

Pak mi kamarádka řekla, že ideální interval na novou chuť jsou tři dny, za tu dobu by se prý projevila alergie, a vy byste přesně věděli, jaká potravina jí způsobila. Takže teď střídáme po třech dnech, a myslím, že je to ideální doba pro obměnu chutí i pro praktičnost přípravy množství na jedno vaření. Příkrmy chystám čerstvé (nemrazím je) vždy po těch třech dnech, takže to ani nepovažuji za nic náročného, co by mi mělo zkomplikovat život.

Kombinacím se meze nekladou, prý se dá zkombinovat až pět druhů zeleniny najednou, k tak vysoké gastronomii jsem ještě nedospěla. Zatím u nás měla největší úspěch mrkev, brambora a cuketa. Zítra nás čeká brokolice, tak držte palce, ať nemám zelenou sprchu. Když naposledy Sára u jídla začala prskat, byla jsem oranžová já, ona i Amélka, která nám u jídla asistovala. Není totiž nic lepšího, než začít prskat s plnou pusou a bez varování, přímo vám do obličeje. A moje první re
akce? Smích, co taky jiného! Jak bych se na ní mohla zlobit, zvlášť když pak ještě nahodí takový ten šibalský úsměv.

Když jsem začala o příkrmech uvažovat, hledala jsem to nejvhodnější, s čím začít a často jsem narazila na názor, že by to měl být banán. Doktorka i spousta kamarádek, mě od toho však odrazovaly, jakmile prý miminko ochutná sladké ovoce, na zeleninu se vám vyprdne. Znělo to logicky, takže zatím chci vystřílet co nejvíc chutí ze zeleniny a až pak přidat ovoce. Nakonec se chystám přidávat maso, myslím, že na to má v půl roce ještě čas, i když paní doktorka, říkala, že už by pomalu mohla i krůtí, kuřecí a králíka.

S příkrmy jsem taky začala očekávat tolik obávaný zvýšený výskyt opruzenin. Říká se, že až teprve příkrmy pořádně prověří odolnost dětské pokožky. No Sárinka má zeleninku vždy k bědu už deset týdnů a zatím bez opruzeniny. Přikládám to tomu, že od naší první zkušenosti - Prudí nás opruzenina - opravdu nezanedbávám prevenci a poctivě mažu Bepanthen Care Mast na celou plýnkou zakrytou plochu zadečku i mezi třísly. A výsledek? Zatím to funguje, uvidíme až nasadím těžší kalibr, třeba citrusy. Každopádně jsem moc ráda, že Sárince chutná a na každý oběd se obě těšíme.

2 komentáře:

  1. Lelí to to ale letí co?...nedávno jsem četla o jejím narození a najednou už se přikrmuje:-). Já jsem Emi vařila také čerstvé a také jsem začala nejprve zeleninou a až později ovocem. Ale moc jsem to nebrzdila, každé tři dny hezky nový druh (nikdo v rodině netrpíme alergiemi, tak jsem se ani moc nebála) a pak nějak záhy (nevím přesně, ale třeba do měsíce) hned svačinku z ovoce a pak kaši k večeři a už to bylo - konec malého kojence, měli jsme doma všežravce:-). No a k těm zeleninovým mixům - díky Emi jsem objevila spoustu různých zelenin, které se dají skvěle kombinovat - např. různé dýně (taková ta malá žlutá), nebo třeba řepu (celé jídlo obarvila na výraznou růžovou)...ale mrkvička byla naše první láska, takže tu jsem dávala pořád a do všeho a v největším množství. A dělám to dodnes:-).

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj holky, toto letí. Za chvíli se ani nenaděješ a malá půjde do školky.

    Nevím, proč se ti Verča nepochlubila, ale přikládám její článek o příkrmech, protože např. ta svíčková z ní pochoutkově :-)

    http://materskadovolena.blogspot.cz/2013/07/prikrmy-tak-trochu-jinak-aneb-nebojim.html

    A i když je léto ještě v nedohlednu, tak přikládám i pár tipů, které vyzkoušelo šest batolat:-)

    http://blogujicimaminy.blogspot.cz/2013/06/letni-prikrmove-recepty-nejen-pro-milcu.html
    Ono už se dnes ani na to léto čekat nemusí, seženeš téměř vše. Nicméně ta letní zelenina je ovoněná sluníčkem.

    Tak ať Sáře chutná!

    OdpovědětVymazat