sobota 30. dubna 2016

Šetrnější domov: správné skladování potravin

Správně uložené potraviny vydrží mnohem déle čerstvé. To asi nikoho z vás nepřekvapí, přesto, když jsem se do boje za šetrnější domov pustila, pár faktů mě zaskočilo.

Věděli jste, že salát vydrží déle čerstvý, když odkrojíte košťál a jednotlivé (neopláchnuté) listy skladujete v uzavřené nádobě s dvojitým dnem? Salát máme od mamky ze skleníku a je výborný!
 Tušili jste třeba, že rajčata nepatří do lednice? Na druhou stranu, jako holka z vesnice jsem věděla, že vajíčka by se neměla oplachovat. Ani ta domácí, ne vždy čistá, aby se neporušila jejich ochranná vrstva a skladovat by se měla vždy mimo papírové obaly ve dveřích ledničky a to špičkou dolu. Papír v ledničce zbytečně vlhne a mohou se v něm držet nežádoucí organismy.

Přiznávám, od napsání mého manifestu boje za šetrnější domov, to chvilku trvalo, ale nezahálela jsem. Zatím se mi podařilo komplet vyklidit, uklidit a přeskládat ledničku. Spolu s tím zavést pár pravidel a uskladnit suché potraviny.

Lednice a co kam patří nebo nepatří


Jak jsem už naznačila největším překvapením pro mě bylo zjištění, že řada potravin, které jsme u nás doma zvyklí do ledničky ukládat, tam vůbec nepatří. Takže když jsem vytřídila vše, co do lednice nebudu vracet, moc toho ve finále nezbylo. O to líp, dočetla jsem se totiž, že lednice by neměla být přeplněná, aby v ní mohl volně cirkulovat vzduch. Co jsem tedy vytřídila? Do ledničky nepatří skoro žádné ovoce a ze zeleniny byste měli mít v lednici pouze tu tuzemskou, převážně kořenovou nebo třeba salát. Zelenina a ovoce patří v ledničce do těch spodních šuplíků a je vždy lepší uzavřít ji do boxů s odděleným dnem. Brambory, česnek a cibule ven. Stejně tak citrony nebo ananas. Z ovoce nám v ledničce zůstali jen jahody, maliny a borůvky. taky vlastně nevím, zda tam správně patří, ale tyhle kupované ovoce má teď tendenci se tak rychle kazit, že ho do ledničky prostě dávám.

Nad spodními šuplíky se zeleninou je teplota v ledničce nejchladnější, něco kolem -2 °C až 4 °C, patří sem tedy syrové maso, drůbež a ryby, ale vydrží maximálně tři dny. Maso by mělo být v uzavřených nádobách. Maso vydrží déle, když ho nasolíme a zalijeme olivovým olejem.

Prostředek ledničky - my tam máme ještě dva šuplíky, takže jsem rozdělila šunku a masné výrobky zvlášť od sýrů a mléčných výrobků. Do horní části patří prý hotové jídlo, které jste nestihli sníst, mělo by být uloženo také v uzavřených nádobách, kam ho dáte až po vychladnutí a vřele doporučuji nádoby oštítkovat nebo popsat, já totiž v okamžiku uložení do ledničky zapomenu, že tam je nedojedené jídlo a po týdnu ho bohužel vyhazuji. popřemýšlím spíše tedy o nákupech a efektivnějším vaření, aby nám jídlo nezbývalo.


Do dveří ledničky pak patří zmiňovaná vajíčka, ty ukládáme přímo do přihrádek k tomu určených. My dáváme ještě některé léky, Sárinčin sirup na kašel a tak podobně a samozřejmě načaté nápoje, bílé víno nebo sirup.

Teď jsem četla, že do ledničky nepatří ani hořčice, kečup nebo třeba marmeléda - platí to i u načatých potravin?  Co myslíte?

Další tipy na skladování jednotlivých potravin, ať už těch čerstvých nebo suchých najdete na
www.setrnejsi-domov.cz
Ruku si neomylně zabořila do kakaa :)

Já jsem přesypala většinu suchých potravin do průhledných plastových nebo skleněných dóz a teď se ten Ikea design snažím dovést k dokonalosti, na Pinterestu jsem našla volně ke stažení tento krásný font na popisky na dózy, tak mi držte palce, ať se s tím poperu a mám to doma také takhle krásně popsané a seřazené.


PS: Sárinka samozřejmě u všeho asistovala a pomáhala, moc jí to bavilo, období já sama je v plném proudu.

4 komentáře:

  1. výborný príspevok:) Práve som sa dozvedela, že väčšinu robím zle:( Urobila som si poznámky a zajtra pretriedim a preorganizujem chladničku:) ďakujem

    OdpovědětVymazat
  2. Moc povedený článek, úplně mě to láká, taky to tak udělat. Rozhodně jsem se dozvěděla něco nového, děkuji!

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Správné skladování je sice především oddělené, ale taky v dostatečném chladnu. osobně třeba používáme teploměr do lednice: https://www.varenihrou.cz/domacnost/teplomery/ a tím kontrolujeme nízkou teplotu kvůli masu atd. Myslím ale že novější lednice už ho pravděpodobně mají zabudovaný, my máme starou...

    OdpovědětVymazat